MvH 2024

“…Een stel gelouterde kunstenaars die zich gedragen zoals jonge types dat doen: impulsief, onbezonnen. De Matthaus Passion in één uur met één stem, altviool en contrabas. Die twee instrumenten hoor je vrijwel nooit, ze vallen bijna altijd weg in het orkest en dus weet niemand hoe mooi ze zijn”. Joyce Roodnat – NRC

Vocaal Ensemble Tien

In dit programma onder leiding van Sanne Nieuwenhuijsen klinken bekende koorwerken uit de klassieke traditie, van Tallis tot Rachmaninov, elk geflankeerd door een moderne pendant: nieuwe muziekstukken van de hand van hedendaagse componisten die zich hebben laten inspireren door het oorspronkelijke werk van zijn of haar illustere voorganger.

2023

BELLAMY MANNENKOOR TOUR 2023

RUIGOORD IN PARADISO

AI AI AI ~ De opstand der fabeldieren en de strijd tussen artificiële intelligentie en natuurlijke intelligentie, Met Trio Strotski in een bescheiden herauten rol

EXCUSES

Trio Strotski als de Gebroeders Van Lymborch in de Stevenskerk te Nijmegen, tijdens de Nationale Excuses voor de beeldenstorm.

HERAUTEN OP DE STELLING

Duo Leeghwater en Henk Zwart strijken neer in de forten van deze bijzondere verdedigingslinies, waarin het water werd ingezet om de vijand de pas af te snijden. Muziek en theater worden in stelling gebracht om het intrigerende verhaal van de forten en zijn bewoners ten gehore te brengen. Zondag 3 september 2023 14:30 uur Fort Everdingen Zondag 17 september 2023 14:30 uur Fort bij Nigtevecht

MUSING OF THE SOUL

Onder leiding van JanJoost van Elburg bezingt TIEN de zielenroerselen van de mens. Zeven Engelse componisten, van de Renaissance tot de XXIe eeuw, kozen voor werken van diverse tekstdichters een muzikale vorm waarin ze uitdrukking geven aan hun gevoelens, om die vervolgens over te dragen aan ons.

SONGS & Folklore

Vocaal Ensemble Tien o.l.v. Hebe de Champeaux Songs & Folklore We zingen over schoonheid, hunkerende liefde, paradijsvogels en tortelduifjes, maar ook over gnomen en kobolden, bittere koude, en een moordzuchtige soldaat in een duister bos. Met werken van Debussy, Ravel, Holst, Oltra, Kodály, Tormis en anderen.

MATTHEUS VOLGENS HENK

De leukste Mattheüs op zakformaat! In deze theatrale muziekvoorstelling biedt Henk in vogelvlucht – en op eigenzinnige wijze – een nieuw perspectief op dit uitzonderlijke meesterwerk met de altviool en contrabas in de hoofdrol. De echte kenners worden nieuwe inzichten geboden, nieuwe luisteraars voor wie deze compositie een groot mysterie is, globale richtlijnen. Met: Henk Zwart (tekst, zang), Saskia Meijs (altviool), Marko Bonarius (contrabas), Martijn Grootendorst (video)

KARMOZIJNRODE MEISJES

KARMOZIJNRODE MEISJES (of De Chaos Die Wij Zijn) is een voorstelling over Russische avant-gardisten uit de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw. Dichters, componisten, beeldend kunstenaars, zwerfmonniken, zonderlingen, fantasten. Hooggestemde idealen die zich paren aan woeste experimenteerlust. Verstilde overpeinzingen en luidruchtige voordrachten. Roerig elan en tomeloze ambitie. Maar ook: verdachtmakingen, manipulatie, terreur en angst. Weg met de goede smaak! Weg met romantische slijmerigheid en diepzinnigheid! Weg met de zogenaamde begrijpelijkheid! Lang leve de associatieve logica! Schrijven als een vrachtauto in een salon! Een nieuwe mens, een nieuwe taal! Anarchistisch! Transrationeel! ZAOEM! Met teksten van: Charms, Chlebnikov, Majakovski, Malevitsj, Meyerhold, Tatlin, Zabolotski en Joseph Stalin. Spel & zang: Henri Overduin, Guy Sonnen, Henk Zwart

AEOLUS

STICHTING THEATER OLYMPUS presenteert AEOLUS Deze theatervoorstelling wordt gespeeld voor twee mensen met een ernstige meervoudige beperking die rolstoelgebonden zijn. Dat is het publiek. Per persoon kunnen maximaal twee ouders of andere begeleiders meekijken. Door deze kleine setting is de individuele ervaring het grootst en kan het verhaal het best worden beleefd.

2022

KLAP OP DE VUURPIJL

Onder de noemer ‘Hommage et Persiflage’ brengt het Flevo Ensemble een heerlijke avond vol klassiekers en oude bekenden. Maar ook verrassende nieuwe combinaties en composities. Zo horen we Shostakovich’ beroemde Second Walz naast een hinkende tango van Egon Kracht en nummers van Nina Hagen naast een gouwe ouwe door Berdien Stenberg. We horen Frank Zappa, maar ook indringende songs van Bertolt Brecht en melancholie van Miles Davis. Alles uitgevoerd door topmusici uit Almere! Met o.a. Cyrille van Poucke, Igor Ruhadze, Huub van de Velde en Noortje Braat. De gastmusici zijn: Henk Zwart – zang: Soleil Eijken – zang Siddharth Kishna – sitar; Sharmili Mitra – tanpura; Tarang Poddar – tabla

TRIO STROTSKI

KARMOZIJN RODE MEISJES

Na de succesvolle voorstelling ‘1000 kleine balletjes’ komt Trio Strotski met de nieuwe theaterproductie ‘Karmozijnrode Meisjes’. Een collage van gedichten, theaterteksten, spreekkoren, liederen, filosofische overpeinzingen, scheldpartijen, clowneske dansjes en abstracte bewegingscomposities.Een voorstelling over Russische avant-gardisten uit de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw. Dichters, componisten, beeldend kunstenaars, zwerfmonniken, zonderlingen, fantasten!

Hooggestemde idealen die zich paren aan woeste experimenteerlust! Verstilde overpeinzingen en luidruchtige voordrachten! Roerig elan en tomeloze ambitie. Maar ook: verdachtmakingen, manipulatie, terreur en angst! Weg met de goede smaak! Weg met romantische slijmerigheid en diepzinnigheid! Weg met de zogenaamde begrijpelijkheid! Lang leve de associatieve logica! Schrijven als een vrachtauto in een salon! Een nieuwe mens, een nieuwe taal! Anarchistisch! Transrationeel! ZAOEM! Met teksten van Charms, Chlebnikov, Majakovski, Malevitsj, Meyerhold, Tatlin, Zabolotski en Joseph Stalin.

2021

Het speelt zich af op het Friese platteland met zijn hoekige bewoners en woordkarige figuren, die de atmosfeer zo laden, dat het er altijd vonkt.

Hoogwaardig spel, taal en zang en verdient een groot en breed publiek ......................... In de prachtige setting van de Sluisfabriek in Drachten probeert een dochter haar vader, die terminaal is, te leren kennen. Sulla Strada – ik heb het niet van jou, door Stichting Blau Hynder is een mooie mix van zang, spel en taal.

‘Zowel Zwart als van Duifhuizen laten zich vocaal in prachtige composities, maar met name speltechnisch van hun beste kant horen en zien.’ ‘Regisseur Vincent van den Elshout zet letterlijk alle deuren open om de acteurs tot hun recht te laten komen.’

Russische avond

Een scala aan bekende en minder bekende Russische muziek wordt u deze nazomeravond voorgeschoteld. Gelardeerd met brandende verhalen, absurdistische gedichten, vanzelfsprekende wodka en zoute augurken.

Duo Leeghwater & Henk Zwart

Henk Zwart: zang & voordracht, Marieke Franssen: fluiten, Marieke Wenink: altviool

FRATERNITÉ

Vier mannen leven samen op hun ouderlijke fermette. Het zijn broers die samen de tijd voorbij laten gaan. Als bourgondiërs zonder luxe richten ze hun leven in met gewoonte, gemak en het vanzelfsprekende.

FRATERNITÉ

Afstudeervoorstelling van Leon Rogissart Academie voor Theater en Dans afdeling regie.

2020

DWALERS

Deze instabiele tijd vol onzekerheden maakt van ons allemaal dwalers, op zoek naar zekerheid en houvast … Der Wegweiser van Schubert, in een eigentijdse en eigenwijze bewerking van Bastiaan Woltjer, is het vertrekpunt van deze nieuwe mobiele voorstelling. Aan de hand van persoonlijke verhalen, pakkende nieuwe muziek en ontroerende liederen nemen de voorbijkomende dwalers u mee in een verrassende voorstelling, waarin een tandem een hoofdrol speelt.

DWALERS

door Duo Leeghwater en Henk Zwart

DWALERS

Eigentijds muziektheater

THE BIGGER PICTURE SHOW

In het kader van ‘The Bigger Picture Show’ spelen Egon Kracht & The Troupe op verzoek van beeldend kunstenaar Robert Smit nieuw muziektheatraal werk bij diens magnum opus: een collagedoek van 16 bij 16 meter bestaande uit 32 tweeluiken. NDSM Amsterdam 2019.

THE BIGGER PICTURE SHOW

Egon Kracht & The Troupe in de Stads boerderij Almere-Oosterwold 2020.

2019

1000 KLEINE BALLETJES

Een muzikale voorstelling over de absurdistische, onwerkelijke werkelijkheid van Daniil Charms (1905-1942). Deze Russische dichter/schrijver werd tijdens zijn leven door de Stalinistische terreur monddood gemaakt. Op grond van zijn geschriften werd Charms in augustus 1941 gearresteerd en krankzinnig verklaard. Begin ’42 stierf hij eenzaam in een Leningradse cel. Tijdens de Duitse blokkade van Leningrad (Sint-Petersburg) waren z’n bewakers hem vergeten, waardoor hij van honger, uitputting en ziekte crepeerde.

Trio Strotski

Met 1000 KLEINE BALLETJES stort Trio Strotski u in een dik half uur durende, theatrale collage gestoeld op Charms’ excentrieke werken: bizarre verhaaltjes, nonsensicale poëzie en plotloze ‘voorvallen’.

1000 KLEINE BALLETJES

U bent getuige van de even wrede als absurde arrestatie van deze eigenzinnige schrijver, die zijn leven als kunstwerk beschouwde. De sinistere slapstick wordt ruimschoots gelardeerd met speciaal hiervoor getoonzette, supra-sonore (samen)zang.

HERAUTEN OP DE STELLING

Met nieuwe muziek van Arthur Wagenaar, ‘oude’ muziek, zang en gesproken tekst, onverwachte instrumenten en het fort als spannend decor, nemen Duo Leeghwater en Henk Zwart u mee in de wonderlijke wereld van de Stelling van Amsterdam.

DUO LEEGHWATER & HENK ZWART

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie waarin het water werd ingezet om de vijand op weg naar de hoofdstad de pas af te snijden, maar is hij ooit gebruikt ?

MATTHEÜS VOLGENS HENK

In de Passietijd komt u er bijna niet onderuit om naar één van de vele uitvoeringen van de Mattheüs Passion van J.S. Bach te gaan. Maar het urenlange zitten op houten kerkbankjes is niet voor iedereen weggelegd. En wat is nu eigenlijk de essentie van deze hype?

MATTHEÜS VOLGENS HENK

Henk Zwart (tekst,zang) Saskia Meijs (altviool) Marko Bonarius (contrabas) Martijn Grootendorst (video) J.S.Bach (compositie) Jan Rot (hertaling).

2018

ALTYD SEUMER

Met veertien reusachtige landbouwmachines, twee hafabra-orkesten uit de regio samen 70 man, een 35-koppig projectkoor, 20 amateurspelers waaronder 10 vluchtelingen, een combo van 3 professionele muzikanten en een cast van 6 profacteurs/zangers was Altyd Seumer een groots project op een waanzinnige locatie. De voorstelling over ons verlangen naar steeds maar meer, is een kritische voorstelling over verspilling. Script Bouke Oldenhof. Muziek Egon Kracht. Regie Sjoeke-Marije Wallendal.

OER SCHUBERT

Wie was Franz Schubert ( 1797-1828) eigenlijk, waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Het verhaal over de grote componist wordt muzikaal gelardeerd en geïllustreerd met bekende en minder bekende Schubert liederen die voor dit programma in het Fries zijn vertaald. Herman Peenstra bespeelt naast zijn vertrouwde accordeon ook de piano.

OER SCHUBERT

Franz Schubert krijgt (bij monde van Henk Zwart) de gelegenheid om een aantal misverstanden rond zijn persoon uit de wereld te helpen.
 Een onderhoudend, informatief en tragikomisch verhaal over een groot componist waarover we weinig (zeker) weten.

2017

FLIKKEN MAASTRICHT

Bad cop

KRAIJENHOFF KEERT TERUG

Cornelis Kraijenhoff, de grondlegger van de eerste verdedigingslinie rond Amsterdam, bezoekt de Stelling.

ORLANDO FURIOSO 500

Een wonderlijk, groots, 500 jaar oud, Italiaans werk opnieuw verteld door een evenzeer wonderlijk gezelschap van personages, instrumenten en lichtprojecties. De Barockpuppies nemen u mee naar een wereld van verbeelding en illusie.

CASINO ROYALE 2.0

Suver Nuver is na 8 jaar weer terug in het theater met een hilarische en confronterende voorstelling over Poen, Pensioen en Privatiseringsverdriet. Suver Nuver ontrafelt het systeem en gaat met humor en scherpzinnigheid het monster dat Pensioenangst heet te lijf. Suver Nuver is back in bu$ine$$

SUVER NUVER

Casino Royale 2.0 met Dette Glashouwer, Peer van den Berg, Henk Zwart en Joop van Brakel. Eind-regie Moniek Merkx.

2016

DIE ANOTHER DAY

"Wat doet een podiumkunstenaar op z'n tachtigste? Met een beetje wilskracht perst hij er vast nog wel iets spectaculairs uit. Uiteindelijk kan hij of zij altijd nog aan de slag als 'dementainer' of 'rouwclown'. Want de kachel moet blijven branden, toch?

HOLLANDS HOOP 2

Apotheker

HALTE POMPSTATION

DUO LEEGHWATER

‘Halte Pompstation’ verteld over gemalen, de dreiging van het water, de geschiedenis van de polder, droge voeten en het blijvend beheersen van het water.

2015

Grûn

Het 50-jarig jubileum van Tryater wordt groots gevierd met de avondvullende voorstelling Grûn, een familiekroniek die zich afspeelt op het platteland.

Casino Royale

Speciaal voor het 25-jarig jubileum van De Parade komt de legendarische mimegroep Suver Nuver nog één keer bij elkaar.

2014

A Barockpuppies Carol

Gebaseerd op het verhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Geheel in Barockpuppies-stijl worden kerstklassiekers in een nieuw jasje gestoken en vermengd met eigen composities.

WATERWOLF

Deze concertserie van Duo Leeghwater geeft op unieke wijze inzicht in de geschiedenis van het Haarlemmermeer.

HOLLANDS HOOP 1

Apotheker

IJSVORSTIN

De straat-opera van Tryater is een muzikale theaterbeleving waarbij de wisseling van de seizoenen, de menselijke veerkracht en de schoonheid van de stad en muziek centraal staan.

GHOSTTRACK

Blau Hynder - In de beslotenheid van de studio zien wij de wederopstanding van een grillige en onzekere man. In een intens samenspel met de technicus en de doorgewinterde muzikanten krijgt het rauwe album gestalte.

2013

HET OOG VAN LEONARDO

is een volledig in het Nederlands gezongen voorstelling van Egon Kracht & The Troupe Het team van spelers en makers is een uitzonderlijke mix van musici uit de pop, jazz en klassieke muziek, dichters, cabaretiers, acteurs, wetenschappers en beeldend kunstenaars.

FAN DE STÊD EN IT LIBBEN

Tryater gaat naar Moskou met deze Friestalige voorstelling Het gezelschap bezoekt de stad eind september, op uitnodiging van het vooraanstaande theater Winzavod. "Fan de Stêd en it Libben" is o.a. geïnspireerd op het leven in de miljoenenstad Moskou.

SCHUBERTS WINTERREISE IN HET FRIES

LYTSE FRYSKE WINTERREIS

2012

FIGAR FIGARO FIGARO

‘rockopera buffa’ door Egon Kracht en The Troupe op de Parade.

FIGARO FIGARO FIGARO

De muzikale missing link tussen Mozart, Queen, Zappa, Rossini, Nina Hagen, Monteverdi en anderen.

2011

SILO 8

Theatergezelschap Vis á Vis speelt haar nieuwe voorstelling SILO 8 Bij Almere strand.

SILO 8

Vis a Vis buigt zich over het ouderen opvang vraagstuk. Met de Memory-delete machine wist dr. Wolff herinneringen: “de afwezigheid van herinneringen, betekent een toename van levensgeluk en dus een rustige, oude dag.” Per avond kunnen 800 toeschouwers vanuit een overdekte tribune genieten van een spectaculaire voorstelling boordevol humor, ontroering, muziek en imposante decors.

WAAARDE

Naar "Gloed" van Sándor Márai. Muziek Egon Kracht. Libretto Egon Kracht en Dick Hauser. Regie Dick Hauser. Contrabas Egon Kracht. Bugel Angelo Verploegen. Spel en zang Marc Drost en Henk Zwart.

WAAARDE

Twee mannen die ooit dikke vrienden waren komen elkaar na eenenveertig jaar weer tegen. Wat is er gebeurd? Wat maakte dat ze destijds uit elkaar gingen? Is er een vrouw in het spel geweest?

2009

JIJ VERLAAT MIJ VOOR DAT IK JOU VERLAAT

Theatergroep TIS

JIJ VERLAAT MIJ VOOR DAT IK JOU VERLAAT

Muziek en beweging versmelten met elkaar. Overbekende romantische liederen uit Schuberts Winterreise en Schumanns Frauenliebe und Leben, gearrangeerd voor harp, cello en saxofoon krijgen nieuwe betekenis.