Regisseur-2

2018

Canto General

De Canto General is gebaseerd op een aantal gedichten uit het gelijknamige werk van de Chileense dichter Pablo Neruda. Hij bezingt daarin de schoonheid van de natuur in Chili en geheel Zuid-Amerika, en de strijd van de Chilenen/Zuid-Amerikanen voor behoud van hun vrijheid en hun identiteit. Mikis Theodorakis heeft muziek gecomponeerd voor groot koor, muziek-ensemble en 2 solisten.

 

 

“Aan deze prachtige en krachtige muziek heb ik theatrale elementen toegevoegd, om zo verschillende sferen te kunnen creëren. Op deze manier krijgt het publiek meer informatie mee over de inhoud van de liederen”

 

 

2017

 

9 to Life

Festvalvoorstelling van HIPSICK

 

 

                                                              

 

 

                                                               Visionaire Timbres 1926

 

Ensemble Lumaka speelt het programma dat in 1926 door de beroemde harpiste Rosa Spier en vrienden gespeeld werd met toen splinternieuwe werken van Leo Smit, Claude Debussy, Maurice Ravel en Eugène Goossens; muziek in combinatie met originele teksten.
Het is een tijdsreis terug naar 1926, een duik in andere tijden. Hoe dachten de mensen toen? Hoe hoorden zij deze toen splinternieuwe muziek? Wat beleefden ze toen in de concertzalen? Originele documenten, teksten, accessoires en natuurlijk de muziek wakkeren onze verbeelding aan om de tijdsgeest van het Interbellum te laten herleven!

 

 

 

 

 

 

 

 

2016                                                          De Vertaalslager


vertaalslager2
De Vertaalslager is de nieuwste theatrale installatie van 5D, en het ultieme middel om op een speelse manier kennis te maken met gebarentaal. In een kleine tent zie je verschillende gebaren geprojecteerd op het tentzeil. Wanneer je een gebaar goed uitvoert krijg je een visuele beloning.

 

 

 

 

2015                                                           Het zal eens Tijd worden

hetzaleenstijdworden_govertderoosis muziektheater over nu, en over de toekomst. Over hoe we teren op de aarde. Over hoe we vastzitten in allerlei gewoonten. Over een wereld waarin oude systemen niet meer werken. En hoe we ons daar steeds bewuster van worden. Noortje Braat & Egon Kracht bouwen een zelfvoorzienend huis van restmaterialen en laten zien dat het anders kan. Iedereen kan een verschil maken. We zijn machtig en rijk, niet nietig en klein. We zijn in transitie. Maar hoe gemakkelijk is dat eigenlijk, zo’n transitie? En wat als de een verder wil gaan dan de ander? Waar ligt de nieuwe grens? zie media

 

                                                                   FF Romeo & Julia

5D - FF ROmeo & Julia - © Saris & den Engelsman

© Saris & den Engelsman

5D voorstelling met als basis een speed-up versie van het welbekende Romeo & Julia. De voorstelling is gemaakt met gebruik van Creative Access. Dat is het op artistieke wijze inzetten van bijvoorbeeld audiodescriptie, gebarentaal, ondertiteling en visueel theater om een voorstelling toegankelijker te maken. De middelen gebruiken we als creatieve inspiratiebron voor het maken van de voorstelling. De voorstelling is geschikt voor iedereen; ook als je doof of blind bent, er is een braille-boekje aanwezig met het verhaal van Romeo & Julia.

 

                                                               

   

2014                                                             Keapmanskeunsten

keapmanskeunstenIn 2012 dook in de archieven van Tresoar een complete Friese opera op, gecomponeerd door de Friese musicus Martinus Schuil (1842-1899). Schuil was in zijn tijd met zijn muziek bekend in Nederland en Europa. We mogen hem met recht de Friese Offenbach noemen, want die beroemde componist is duidelijk hoorbaar in Schuil zijn werk. Tresoar en Opera Company Noord gaan in 2014 de komische opera in de nieuwe bewerking Keapmanskeunsten op de planken brengen. Componist Tjalling Wijnstra restaureerde de partituur en toneelschrijver/dramaturg Bouke Oldenhof bewerkte de tekst. Met het professionele orkest, solisten en acteurs (onder regie van Henk Zwart) wordt Openluchttheater Burgum-De Pleats het podium van vijf bruisende, eigentijdse voorstellingen van Keapmanskeunsten.

 

                                                                     Ruiken

ruiken

We hebben allemaal een neus, maar wat doen we er precies mee ? Bij het Paviljoen RUIKEN moet je door een neusgat naar binnen! Ruiken, hoe gaat dat eigenlijk, wat gebeurt er? Wat ruikt lekker en wat stinkt ? En is dat voor iedereen hetzelfde ? Hoe komt het dat geur en herinnering zo sterk met elkaar verbonden zijn en is het waar dat je gevaar kunt ruiken ? In de WAT IS JOU IDEALE GEUR- fabriek van 5D kom je er achter!

© Saris & den Engelsman

 

2013                                                                Kringloop

kringloop

Kan je groots en meeslepend leven van negen tot vijf? In Kringloop van Theatergroep WAK slijten drie mannen hun dagen in een wereld vol boeken. De boeken zijn hun werk, hun houvast en hun habitat. De dagelijkse routine wordt bepaald door raadselachtige maar onwrikbare regels, zorgvuldig bewaakt door het drietal zelf. Zo leiden ze het leven als een vertrouwde kringloop. Maar de verleiding om eens een andere afslag te nemen is niet altijd te bedwingen. Dan ontspoort de zaak en dendert een andere werkelijkheid hun veilige wereld binnen. Eenmaal uitgeraasd rest weinig anders dan de scherven bijeen te vegen en de draad weer op te pakken. Laat dát alsjeblieft niet nog eens gebeuren.…. zie media

 

 

2012                                                                    Mens

festval-5d-2012

Festival 5D wil graag het gedachtengoed van een inclusieve samenleving verspreiden door inclusieve culturele activiteiten te ontwikkelen. Hieronder vallen het jaarlijkse Festival 5D  ‘Vrijplaats voor de zintuigen’ en eigen theaterproducties. Daarnaast ontwikkelt de stichting nieuwe diensten en producten die stimuleren dat iedereen mee kan doen aan culturele activiteiten.

Festival 5D focust zich niet alleen op muziek of theater, maar ook op het beleven van alle vijf de zintuigen. Het festivalterrein is voor iedereen toegankelijk, dus ook voor mensen met een lichamelijke beperking. Stichting Festival 5D wil mensen bij elkaar brengen en ze samen laten genieten van kunst en cultuur.

                                                                     

                                                                              Hjir

Oerol 2012 - Tryater - Hjir - foto © Saris & den Engelsman 2012

© Saris & den Engelsman 2012

                                                                            

Tryater maakt voor het Oerol Festival in samenwerking met Henk Zwart (Suver Nuver) de absurde bewegingsvoorstelling HJIR!.
Bent u nieuwsgierig? Wilt u een glimp opvangen? Het kán. Ze zijn erg schichtig, zoeken zeker niet de openbaarheid op, maar ze zíjn er. Nog maar weinig mensen hebben ze met eigen ogen kunnen aanschouwen, maar de káns bestaat dat het gebeurt.
De observatie vergt geduld, maar dat geduld zal beloond worden. Naar alle waarschijnlijkheid zult u getuige zijn van hun bijzondere gedrag. Gedrag dat voortkomt uit een mentaliteit die wij niet (meer) kennen, die traditioneel gebonden is aan hier, aan hjir, aan deze plek. zie media

 

 

2011                                                                     Scherp

festival-5d-fotos-susanne-reuling-830
Festival 5D heeft 45 voorstellingen, acts, animaties en workshops die alle zintuigen op scherp zetten. In het aarddonkere nachtcafé zien bezoekers niet wat hen wordt voorgeschoteld. De bediening laat er geen woord over los en de goochelaar aan tafel is niet te vertrouwen.

 

 

 

 

2010                                                                      Ploink

ploink-deuxcel-3
Muziekvoorstelling van Deuxcel voor kinderen vanaf 4 jaar en hun familie.
Twee bosnimfen wonen op een verborgen plek in het bos. PLOINK!, een magische bol met bijzondere geluiden, beschermt hen tegen Herrie. De nimfen vieren feest, maken muziek en stoeien met klanken. Ze kibbelen, maken grapjes en spelen met PLOINK!
PLOINK! heeft speciale krachten waar Herrie niet tegen opgewassen is. Totdat het spel uit de hand loopt en PLOINK! zijn kracht verliest… zie media

 

 

                                                                        

                                                                              Dakeraf

_dsc5760_resize

NSGK, fonds voor het gehandicapte kind, bestaat 60 jaar, en dat vieren ze op 11 september met een festival in Amsterdam. Festival 5D is een vrijplaats voor de vijf zintuigen, een beleving voor zicht, tast, reuk, smaak en gehoor.
Bezoekers worden ondergedompeld in theater, muziek, culinair vermaak en nog veel meer. Zo is er theater van Henk Zwart (ex Suver Nuver), Tiuri en Familie Portier; muziek van Frits Lambrechts, Muziek Speciaal en Classic Express; de verhalenboot, een rolstoeltoegankelijke uitkijktoren, dansen in de Spiegeltent en nog veel meer! Een bijzondere ervaring, georganiseerd door NSGK ter gelegenheid van haar 60-jarige bestaan.

 

 

                                                                                  Umoja

umoja

Vijf jongeren van Elleboog Amsterdam, maakten samen met vijf jongeren van de muziekschool Sneek en vijf jongeren van het Albeda-college afdeling Dans Rotterdam een voorstelling die ze deze maand in Ethiopië, Kenia en Tanzania lieten zien! Samen met jongeren uit Noorwegen en deze Afrikaanse landen maakten ze gezamenlijke voorstellingen. Het werd een onvergetelijke ervaring. De voorstelling van de Nederlandse jongeren is op verschillende plaatsen in het land gespeeld.

 

 

                                                                            

 

 

                                                                                  ‘A melody to Ecstasy’

elisede 1-mans familiemusical van Elise Lorraine.
Een oude, krakende langspeelplaat. Een bom ontploft. Een jonge vrouw zingt een vrolijk lied, met warme stem. Zo wil ik later ook zijn als ik twintig ben, denkt een jong meisje.
Voor alle stadia van ons leven staan bepaalde liederen symbool: hoe we onszelf (willen) zien, aspecten van ons waarmee we experimenteren op dat moment. Er schuilen vaak intense gevoelens in die melodieën.
Langs liederen en liefdesbrieven legt een zangeres de puzzel van haar identiteit – een verhaal dat leidt van radio-golven boven de Atlantische oceaan anno 1944 tot sampling en YouTube.
 zie media      

 

 

 

 

2009                                                                              Lacrimae

 

Lacrimae

Dirk Hooglandt componeerde een kameropera met barokke echo’s, geïnspireerd op het meesterwerk Stabat Mater van Pergolesi, maar ook met jazz en minimal invloeden. Een nieuw dramatisch, eigentijds muziekstuk voor twee zangstemmen en saxofoonkwartet over verlies, verdriet en troost. zie media