2019   

The Bigger Picture Show

In het kader van ‘The Bigger Picture Show’ spelen Egon Kracht & the Troupe op verzoek van beeldend kunstenaar Robert Smit nieuw muziektheatraal werk bij diens magnum opus: een collagedoek van 16 bij 16 meter bestaande uit 32 tweeluiken.

                                           
                                                                      DE MATTHEÜS VOLGENS HENK      

In deze Passietijd komt u er bijna niet onderuit om naar één van de vele uitvoeringen van de Mattheüs Passion van J.S. Bach te gaan. Maar wat is nu eigenlijk de essentie van deze hype? Henk zoomt in op de altviool en de contrabas. ‘Twee stemmen die je nooit hoort, omdat ze altijd opgaan in het geheel, maar ondertussen de mooiste melodieën spelen’, volgens Henk. Oordeelt u zelf, want zo heeft u Hem nog nooit gehoord!  De leukste Mattheüs op zakformaat!     media                                                             


2018

                                                       Herauten op de Stelling

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie waarin het water werd ingezet om de vijand op weg naar de hoofdstad de pas af te snijden, maar is hij ooit gebruikt ?
Met nieuwe en oude muziek, met zang en gesproken tekst, met onverwachte instrumenten en met het fort als spannend decor nemen Marieke Wenink (altviool) Marieke Franssen (fluiten) en Henk Zwart (zang) u mee in de spannende wereld van de Stelling van Amsterdam. zie Media

 

Altyd Seumer

Deze grootschalige locatievoorstelling op een akker bij Zwarte Haan, met  solisten en meer dan 150 spelers en muzikanten, gaat over ‘het verlangen naar altijd meer’. Het is een kritische voorstelling over onze neiging tot verspilling. Het stuk is gebaseerd op het verhaal van ‘de Bilkert’ Willem van Haren. Tekst Bouke Oldenhof. Muziek Egon Kracht. Regie Sjoeke-Marije Wallendal.

2017                                                                DE MATTHEÜS VOLGENS HENK

In deze Passietijd komt u er bijna niet onderuit om naar één van de vele uitvoeringen van de Mattheüs Passion van J.S. Bach te gaan. Maar wat is nu eigenlijk de essentie van deze hype? Henk zoomt in op de altviool en de contrabas. ‘Twee stemmen die je nooit hoort, omdat ze altijd opgaan in het geheel, maar ondertussen de mooiste melodieën spelen’, volgens Henk. Oordeelt u zelf, want zo heeft u Hem nog nooit gehoord!  De leukste Mattheüs op zakformaat!     Barockpuppies  media

2016

Met het concert op 25 september in het stoommachinemuseum in Medemblik is project Halte Pompstation ten einde gekomen. Een concert in het hol van landleeuwen, de stoommachines die het water getemd hebben! Het weekeind van 22 en 23 oktober gaat het roer om en spelen Duo Leeghwater en Henk Zwart op het festival Fort Noord, Leven op het donkerste fort. Een concert in de donkere ingewanden van het fort bij Spaarndam,  over de stelling van Amsterdam, wachtend op de vijand

                                                 

Halte Pompstation

met-duo-leeghwater-in-andijk

van Duo Leeghwater vertelt over gemalen, de dreiging van het water, de geschiedenis van de polder, droge voeten en het blijvend beheersen van het water. Een verhaal waar we elke dag mee geconfronteerd worden, waar talloze knappe koppen zich over gebogen hebben, waar boeken over vol geschreven zijn, en dat tot verbazing en bewondering heeft geleid tot ver over de grenzen. Een uniek en intrigerend gegeven binnen de Nederlandse geschiedenis. Veel mensen zullen zich echter niet realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat we hier nog steeds met droge voeten rondlopen. De waterwolf van nu is dan wel getemd, maar niet verslagen

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            2015

                                                    Oer Schubert

lfw-publi

Wie was Franz Schubert ( 1797-1828) eigenlijk, waar haalde hij zijn inspiratie vandaan,      hoe stond hij in het leven, wat vond hij van andere componisten, wie waren zijn grote voorbeelden en wat betekende hij in zijn tijd voor anderen ?
Er zijn boekenkasten vol geschreven over Franz Schubert, over zijn leven, zijn (ongelukkige) liefdes, over zijn muziek ……..maar wat is waar ?

In Oer Schubert krijgt Franz Schubert (bij monde van Henk Zwart) de gelegenheid om een aantal misverstanden rond zijn persoon uit de wereld te helpen.

Het verhaal over de grote componist wordt muzikaal gelardeerd en geïllustreerd met bekende en minder bekende Schubert liederen die voor dit programma in het Fries zijn vertaald.
Herman Peenstra bespeelt naast zijn vertrouwde accordeon ook de piano.

mattheus

De leukste Mattheüs op zakformaat!
In deze Passietijd komt u er bijna niet onderuit om naar één van de vele uitvoeringen van de Mattheüs Passion van J.S. Bach te gaan. Maar het urenlange zitten op houten kerkbankjes is niet voor iedereen weggelegd. En wat is nu eigenlijk de essentie van deze hype?

In deze theatrale muziekvoorstelling biedt Henk in vogelvlucht op eigenzinnige en humoristische wijze kenners van dit meesterwerk vernuftige inzichten en nieuwe luisteraars, voor wie deze compositie nog één groot mysterie is, globale richtlijnen.
Henk zoomt in op de altviool en de contrabas. ‘Twee stemmen die je nooit hoort, omdat ze altijd opgaan in het geheel, maar ondertussen de mooiste melodieën spelen’, volgens Henk. Oordeelt u zelf, want zo heeft u Hem nog nooit gehoord!  Barockpuppies  zie media

2014
                                                       A Barockpuppies Carol

barock-carolis gebaseerd op het verhaal A Christmas Carol van Charles Dickens. Als in een drietraps-raket voert zanger/acteur Henk Zwart het publiek door ruimte en tijd.
Geheel in Barockpuppies-stijl worden kerstklassiekers in een nieuw jasje gestoken en vermengd met eigen composities door de muzikanten, te weten altvioliste Saskia Meijs, contrabassist Marko Bonarius en percussionist/accordionist Rombout Stoffers.

                                                        Waterwolf

waterwolfis de traditionele naam voor het dreigende water, dat voor de inpoldering steeds op de loer lag. Overstromingen waren aan de orde van de dag. Maar de meeste Nederlanders zullen zich niet realiseren dat ook nu nog steeds geldt: pompen of verzuipen.
De concertserie van Duo Leeghwater geeft op unieke wijze inzicht in de geschiedenis van het Haarlemmermeer. Het publiek hoort muziek van de 17e eeuw tot nu, die op een informele en toegankelijke manier gepresenteerd wordt, aangevuld met vertellingen en anekdotes uit de rijke geschiedenis van de Haarlemmermeer. In elk concert is het pompgemaal zelf een belangrijke medespeler en het publiek krijgt de gelegenheid deze monumentale gebouwen te bewonderen en aan het werk te zien.
In De Leeghwater gaat de compositie in op de betekenis van het huidige gemaal en de belangrijke, maar voor veel mensen onbekende rol van het waterschap, met zanger/acteur Henk Zwart als derde medespeler. zie media

 

                                                               IJsvorstin

Tryater IJsvorstin - © Saris & den Engelsman

een straat-Opera van Tryater is een muzikale theaterbeleving, waarbij de wisseling van de seizoenen, de menselijke veerkracht en de schoonheid van de stad en muziek centraal staan. De cast en crew van De IJsvorstin bestaat uit meer dan 200 man. De straatopera begint voor het nieuwe Fries Museum, gaat over het water van de Westersingel, doorkruist het Vossepark, doet de Dominicuskerk aan en eindigt bij Stadsschouwburg De Harmonie. Zang en spraak, Fries en Nederlands wisselen elkaar af. Gebouwen, straten, parken en grachten ondergaan een metamorfose.

                                                Ghost Track

ghosttrackvan Blau Hynder is theater waarin (pop) muziek een prominente rol speelt. In de beslotenheid van de studio zien wij de wederopstanding van een grillige en onzekere man. In een intens samenspel met de technicus en de doorgewinterde muzikanten krijgt het rauwe album gestalte en stevent de sessie af op het ultieme duet met de zangeres (Ellen ten Damme) die indertijd gestorven is.
Het Friese Blau Hynder bestaat uit Stephan Jankowsky (gitaar) Anne Zwaga (saxofoon en toetsen) en Ruud Vleij (basgitaar). Zij worden versterkt door de acteurs Hein van der Heijden en Henk Zwart (ex Suver Nuver). De tekst is van Jan Veldman, de regie is in handen van Dick Hauser. Ellen ten Damme is te horen als audio ghost appearance.Ghost Track van Blau Hynder, is muziektheater waarbij live (pop)muziek een zeer prominente rol speelt, in combinatie met van tevoren opgenomen geluid, muziek en zang. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van de opnametechnieken en de verschillende manieren waarop muziek in een studio ontstaat. zie media

2013

                                                        Het Oog van Leonardo

egonkrachtleonardo is een volledig in het Nederlands gezongen voorstelling van           Egon Kracht & The Troupe  Het team van spelers en makers is een uitzonderlijke mix van musici uit de pop, jazz en klassieke muziek, dichters, cabaretiers, acteurs, wetenschappers en beeldend kunstenaars. De vele facetten uit het wetenschappelijke en artistieke werk van  Leonardo da Vinci worden belicht.
De makers willen de tijd stil zetten, om de Renaissance te kunnen vatten en het heden opnieuw op te bouwen. Een heden waarin alles verschuift en waarin Leonardo’s open blik voor velen een bron van inspiratie zal zijn. zie media

                                                          Lytse Fryske Winterreis

lytse-fryske-winterreis

is een muzikaal theatrale uitvoering van de wereldberoemde ‘Winterreise’ van Franz Schubert, naar gedichten van Wilhelm Müller.  De liederen, die in het Fries vertaald zijn door Atze Bosch en Bernard Smilde, worden onderling verbonden door theatrale handelingen die het verhaal op een bijzondere manier versterken. In ‘Lytse Fryske Winterreis’ zwalkt de hoofdpersoon door de kou, op zoek naar zielenrust. Als hij een muzikant ontmoet tijdens zijn reis, ontstaat er langzaam een band. De muziek leert hun troost te geven. Het verhaal symboliseert de zoektocht van de mens naar zichzelf. Een programma voor liefhebbers van dit beroemde klassieke werk van Schubert, maar ook mensen die hiermee niet of minder bekend zijn, zullen het programma waarderen door de subtiele theatraliteit en door de toegankelijke melodische klanken.
De voorstelling is geheel akoestisch. En ook voor niet-Friestaligen is deze uitvoering zeer de moeite waard! zie media

2012

                                                           FIGARO, FIGARO, FIGARO

dsc_2212

is een ‘rockopera buffa’ die door Egon Kracht en the Troupe in alle Parade-steden wordt gebracht. De titel verwijst naar zowel de film van the Marx Brothers als het album van Queen.Het is een muzikale missing link tussen Mozart, Queen, Zappa, Rossini, Nina Hagen, Monteverdi en anderen.The Troupe wordt voor deze serie voorstellingen gevormd door Dionys Breukers, Michiel van Dijk, Freek Kroon, Henk Zwart en Noortje Braat. zie media

2011

                                                            WAAARDE

waaarde
de kameropera van Egon Kracht, geïnspireerd op de roman ‘Gloed’ van Sándor Marái, is voor twee zangers en twee musici over vriendschap en verraad. Twee vrienden op leeftijd, mannen die als broers samen opgroeiden, ontmoeten elkaar voor het eerst sinds hun wegen 41 jaar eerder scheidden. Noem het een kameropera, klein muziektheater of een muzikaal toneelstuk: Egon Kracht brengt met WAAARDE opnieuw een spannende combinatie van podiumkunsten en muziekstijlen. zie media

2009

                                                            Jij verlaat mij voor dat ik jou verlaat

tis

De teksten van Schubert en Schumann sluiten aan bij de gebeurtenissen op het toneel, maar ook als je geen Duits verstaat komt duidelijk naar voren wat er op dat moment gaande is tussen het paar. Het acteerwerk van beide acteurs is overtuigend, vaak zeer lichamelijk, ook terwijl zij zingen. De intimiteit tussen de protagonisten blijft het hele stuk lang gewaarborgd. En dan de muziek: de liederen worden vol overtuiging gezongen en dankzij de samenstelling van de muzikanten krijgen deze op momenten haast een jazzy geluid. Zwoel en op sommige momenten zeer heftig. Jij Verlaat Mij Voordat Ik Jou Verlaat biedt een uitstekende gelegenheid om de liederen van twee beroemde componisten vertaald te horen en te zien naar onze tijd. zie media